Tüm Dünya'da birçok televizyon istasyonları IP Video Server kullanarak İnternet üzerinden kendi yayınlarının izlenebilmesini sağlamışlardır.

İnternet protokolünü kullanabilen televizyonlar olduğu gibi (PC-TV), herhangi bir televizyonun da İnternet üzerinden gelen yayınları alabilmesi için IP TV Alıcıları (Set Top Box) geliştirilmiştir.

Bantgenişliği (Bandwidth) Gereksinimleri

Dijital video sayısal görüntülerin bir kombinasyonudur, ve onlar piksellerden veya görüntü elemanlarından oluşurlar. Her bir pixel iki değere, luminans (renk derinliği) ve krominans (piksel rengi) sahiptir. Luminans pikselin yoğunluğunu gösterir, krominans pikselin rengini gösterir. Gerçek renk tekniği için yüksek kalite bir görüntünün rengini temsil etmek için 3 byte kullanılır. Görüntülerin serisi sayısal videoyu oluşturur ve bu görüntüler çerçeve (frame) olarak adlandırılır. Filmler saniye başına 24 çerçeve kullanır, çerçevelerin oranı bölgelerin elektriksel sistemine göre değişebilir böylece farklı çeşitlerde çerçeve oranları vardır mesela Kuzey Amerika yaklaşık olarak 30 çerçeve kullanıyorken Avrupa televizyonlarının çerçeve oranı saniye başına 25 çerçevedir. Her bir dijital video yükseklik ve genişlik boyutlarına sahiptir. Analog TV gösterildiğinde SDTV için boyutlar 720X480 iken diğer tarafta HDTV ler 1920x1080 pikseldir. Dahası SDTV renk derinliği oluşturmak için 16 bit yeterli iken HDTV’ler de renk derinliği oluşturmak için 24 bit gereklidir.

Bu yüzden 30 çerçeve/saniye oranla, SDTV için sıkıştırılmamış veri oranı 30x640x480x16 diğer deyişle 147.456.000 bps olur. Dahası HDTV için ise aynı çerçeve oranı sıkıştırılmamış veri oranı 30x1920x1080x24 yani 1.492.992.000 bps olur. Basit bir hesaplamayla kayıplı sıkıştırma metodunu kullanmadan servis sağlayıcı abonelerine limitli dağıtım gerçekleştirebilir.

IPTV hizmeti için kesin bir bantgenişliği yoktur çünkü bant genişliği gereksinimi ev içerisindeki cihazlar yüzünden artabilir. Bu yüzden, şu anki HDTV içeriği 8 Mbit/s ve 10 Mbit/s veri oranı arasında dağıtılabilir fakat eğer tüketici birçok HDTV çıktılarıyla donatılmışsa bu oran sırasıyla iki katına çıkacaktır.

Yüksek-hız veri transferi görüntüleyici için ihtiyaç duyulan bantgenişliğini arttıracak, en azından 2 Mbit/s web-tabanlı uygulamaları bilgisayarda kullanmak için gerekecektir. Buna ek olarak 64 kbit/s telefon araması yapmak için gereklidir. En az kullanımda IPTV üçlü-oynat hizmeti (canlı tv, zaman-kaydırmalı seyretme, talebe göre video) almak için 13 Mbit/s gerekmektedir.

Daha yeni Daha eski
Merdan Yanardağ Resmi